Insiktsbloggen: +1 grad i Sommarparadiset

 

November strand kopia

Vem behöver November grå, våt, kulen och mörk? En av mina vänner tycker att den är vacker, hon fotograferar mycket och hon ser en skönheten i det grå.  Jag försöker och tycker ändå att det är svårt att hitta den.

Jag lämnar Stockholm för att se hur det är i sommarparadiset.  Det är + 1 grad, grått, vått och kulet och det stora grå havet rör sig sakta.
Den sommarblå färgen är ändå vackrare än den mörka novembergrå.

Vågorna rullar lugnt in mot stranden och sen ut igen. Det där ljudet som på sommaren lockar mig att hoppa i.  Det lockar mig inte alls nu. Tänker inte klä av mig i det kalla vädret för att ta mig ut till dit där havet blir så pass djupt så man kan simma lite. Nej något novemberbad blir det inte. Inte i det här havet i alla fall. För att bada i november måste man vara bastuhet och längta till ett hastig kylslaget dopp från bryggan  men att springa spritt språngande naken  långt ut i ett långgrunt vatten vill man ju inte .

Manet kopia 2

På stranden finns slocknade supernovor. De ser som det, rödmaneterna,  fast i miniupplaga.  Rödmaneterna som följt med vågorna in och sen fastnat i sanden på utvägen. Tång och snäckor som blåst in från sydväst breder ut sig över stranden.
Sommarparadiset i november.  Är det fortfarande ett paradis? I paradiset gick ju Adam och Eva nästan nakna, det var varmt, det fanns mat och allt var bra  tills ormen kom. Sen fanns det bara en väg för dem, rakt ut i kylan. När vi tänker  på paradiset tänker vi väl oftast på  värme, sol, blå himmel och hav,  frid och fröjd. Kan man då finna ett paradis i november när  termometern visar på någon plusgrad, vattnet är kallt, himlen oftast grå och vinden viner. Och de tunna sommarkläderna är undanstoppade.
Klockan fyra är det nästan mörkt, det är tyst och  stilla.  Senare ser jag genom mina fönster rakt ut i mörkret ,det kolsvarta,  jag ser ingenting.  Paradisiskt?
Men en novembereftermiddag kan man hinna se en magisk solnedgång också då skådar jag  ut över havet och kisar mot solen.
-Men allt det där grå då? Ja det skimrar mer här än i storstaden.
-Men det där mörkret då? Mystid med många levande ljus och ljuslyktor.
-Klarar sommarhuset kylan?  Jag gör som Strindbergs Kristin i ett Drömspel, jag klistrar, jag klistrar.  Sätter maskeringtejp för dragiga fönster och vips kommer inte de små kalla luftströmmarna in. Tänder en brasa. Elementen är också på.Får jag väl betala för senare.
+1 grad i november. Ett annat paradis med annorlunda färgsättning och temperatur, avskalat och tyst.  Här får själen faktiskt ro.
Så november kanske ändå har sina fördelar.

solnedgång i november kopia

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *