Insiktsbloggen: Höst och vår

IMG_4472

Jag har krattat, min gräsmatta, lämnat en del löv till maskarna,  jag har grävt mitt trädgårdsland och i mina rabatter.  Jag har tagit bort plantor som inte kommer att överleva vintern. Jag har planterat nya som kommer att blomma nästa sommar. Jag har stoppat lökar i marken som kommer att växa upp till våren. Jag har förberett för våren och för varje nedsatt påskliljelök har jag tänkt: Så vackert det kommer att bli här i vår.

Det är lite lustigt med trädgårdsarbete. Det ligger alltid en halvår i förväg och i vår är det dags att fundera över vilka höstblommor som ska pryda rabatten.  Det är bara just mitt i sommaren som man kan njuta av det man har planterat och tänka: Jaha, blev det så här!

Vintern är drömmarna och planerandets tid,  då gör man ritningar och skisser av trädgården, då läser man frökataloger, köper fröer,  förodlar och belamrar fönsterbrädan med allahanda små krukor med frön och skott så allt är redo att stoppas i jorden när risken för frost är äntligen över.

Men nu är vi mitt i hösten. Är det inte en ovanligt vacker höst i år? säger många jag möter. Jo det är det.  En ovanligt vacker höst.

Aldrig har väl färgerna varit så starka. I så många nyanser av gul,orange, sprakande rött och milt grönt. Jag har kört mellan västkust och östkust och förförts av det färgsprakande landskapet. Men minnet är kort, alla höstar är kanske lika vackra

Men nu när jag förberett våren kan jag leva i nuet. I hösten. Den vackra och än så länge milda. Kylan lär vara på väg.

Som alltid var övergången till hösten lite besvärlig. Jag vill gärna hålla kvar sommaren en tag till och att inse att det jag sett fram emot är över, att nu är det slut,är vemodigt. Förändring är svårt vi vill gärna att det ska vara som det har varit. Men efter en tid så anpassar man sig. Årstider är inget man kan kämpa emot.  De kommer och går vare sig vi vill det eller inte.

Så när det är dags att kratta upp björkens löv som täcker hela gräsmattan då är det point of no return. Det finns inte någon återvändo, hösten är här och sommaren är nu bilder i mitt bildarkiv.

Höstens färgprakt är som ett fyrverkeri till det som varit. En sommarens grand final.

Nu kan vi flytta inomhus, låta trädgården vila och vara i höstnuet.

2 thoughts on “Insiktsbloggen: Höst och vår”

 1. Hej Marika!
  Tack för att du delar med dig av ditt liv och dina tankar.
  Visst är årstiderna förunderligt förtjusande, alla var och en på sitt sätt och visst är vi nordbor präglade av det nordiska ljuset och mörkret. Jag känner igen varenda stavelse i din berättelse och instämmer helt i ditt sätt att se på naturen och hur vi planerar, verkställer och drömmer om nästa… och nästa och nästa…
  Att sätta fingrarna i jorden känns ju väldigt genuint och att ha den förmånen att få uppleva det är mer än guld värt.
  Jag ska följa dig och låta mig entusiasmeras till att börja skriva jag med den dag jag blir pensio som du säger, men jag ska med glädje och stolthet införa ett nytt begrepp “passionär” 🙂 för den dagen vill jag ska lysa av passion över den stora dagen i våra liv då vi äntligen får styra och ställa, förverkliga våra drömmar och bara njuta av livet som vi har insett kan ta slut vilken dag som helst.
  Lev väl och må så gott så hörs vi snart igen 🙂
  Kram
  Marlene

  1. Hej Marlene!
   Tack för dina fina ord.Så roligt att du inspireras av min blogg. Har ju inte riktigt kommit igång med den men den får som blommorna i rabatten växa till sig, långsamt. Vet du att det finns en bok som heter Passionär som jag tänkt skaffa mig länge och nu när du skriver om passionären så blev jag påmind om den. Och det är helt rätt man blir lite av passionär för nu finns tiden att odla sina intressen. Och så blir man en bidragande människa, för passionen håller ju oss levande. Eller hur?
   Ha det gott så hörs vi snart igen!
   kram
   Marika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *