Insiktsbloggen: Tillit i stormen

Havet stormar

Det blåser hårt i Frösakull. Havet dånar och  vräker sig vildsint över stranden. Träden vajar fram och tillbaka men det är inget mot gårdagen nu blåser det bara ca 14-15 meter i sekunden igår var det närmare 40 i byarna så det var inte konstigt om jag var orolig för mitt  lilla hus och den stora björken som står alldeles för nära.  Hade orkanstyrkorna fått grepp om den hade den fallit över huset.

Men en gammal björk är en gammal björk även om stammen inte mår så bra nuförtiden.

-Den har stått här i många år och klarat både Gudrun och Pär, det är klart att den kommer att klara det här sa mannen som tar ner trän när jag äntligen fick tag i honom i går eftermiddag.   Hur kan du vara så säker, frågade jag.

-Det är en gammal björk, den är stadig även om stammen kanske kan vara lite åtgången, så jag vet.  Men i nästa vecka kommer jag och tar ner den det är dumt att chansa man vet inte när nästa storm sveper in. Man vet inte hur mycket en gammal björk orkar med.björken

Han lät så trygg och så jag lugnade ner mig.

Men under körrepet kom sms från mina vänner om orkanvindarna, hus som skakade, Nissan som svämmade över,tak som flög av.

Fick påminna mig om att  en gammal björk står stadigt men vad händer om någon av kronans grenar går av?

Är man 50 mil bort är det inte så mycket man kan göra.  Det blir som det blir.

Man får ha tillit.

Jag gav mig iväg från Farsta vid 7 tiden i morse, fick under resan reda på att huset stod där det stod, och björken med.

Klockan 12 var jag framme och kunde bara konstatera att jag nog haft en del tur den här gången med.

Överallt i Frösakull har träd fallit, stora stolta tallar och höga bulliga björkar med enorma rotvältor.

Nu ska jag sätta ett band runt björken ett band som betyder: Den här björken ska tas ned!

Det kommer att bli tomt, den har gett underbar skugga heta, soliga sommardagar.

Men gräsmattan kommer att bli glad och grön.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *