Insiktsbloggen: Vad gör du nuförtiden?

130531-Mariaberg-157139En typisk ”pensjo” fråga. Vad gör du nu för tiden:  

Eftersom jag är pensionär sen ett år tillbaka så får jag den frågan. Tycker mig ana en underliggande fråga ”hur får du tiden att gå?”
Ja hur får jag tiden att gå när jag inte går till ett jobb varje dag. Tycker mig  också höra en liten rädsla från frågeställaren som ju också ska bli pensionär en dag och vad gör man då, hur får man tiden att gå??

För att inte frågeställaren ska oroa sig för mycket så svarar jag ofta snabbt  med en lång, kanske till och med för lång, innehållsrik förklaring till vad jag gör en helt vanlig dag.  Det blir  en hel  del av allt det som jag tycker om att göra. För nu hinner jag det ,när jag inte har någon annans måsten att utföra.  Nu gör jag det man längtar efter när man jobbar,för nu bestämmer jag över min egen tid, mina egna behov, min egen vilja, vad  jag vill eller inte.

Dagarna går väldigt fort när man har roligt.

Det var inte så att jag inte hade roligt på mitt jobb. Jag gjorde väldigt mycket som var häftigt,roligt och utmanade, men att det här pensionärsåret skulle bli så roligt, det hade jag inte trott och  att så många  oväntade möjligheter  skulle dyka upp, det hade jag inte trott.  Allt jag har behövt göra är att fråga mig själv” Vill jag göra det här?” Och så har jag resonerat med mig själv och kommit fram till ” Ja det vill jag”.

Största problemet just nu är var ska jag vara?  I Halland eller i Farsta.  Ska jag  gräva om mitt trädgårdsland och uppleva hösten i Halland eller gå på en kurs i praktiskt filosofi, en skrivarkurs och ha tillgång till en hela storstan. Jag får välja. Prioritera.  Inte ens som pensjo kan man göra allt samtidigt. Jag får vara lite filosofisk istället.  Allt behövs inte göras nu, det kommer en vinter som bli bra för kurs och sen kommer det en vår och då vill jag så och plantera  i mitt nya trädgårdsland. Så hur svårt kan det valet vara?

Så: Gräv nu, gå på kurs sen.

Jag gör inte saker och ting lika fort som förr. Jag tar lite mer tid på mig, är lite mer ordentlig och omsorgsfullt och då kan det bli rätt bra.
Dessutom tycker jag att det är roligare när man inte behöver ha bråttom.  Jag kan gå där och fundera i lugn och ro hur jag vill att trädgårdslandet ska se ut hur djupt jag behöver gräva, och när det väl är färdigt kommer jag att vara så otroligt nöjd med att jag har gjort det.  Nu ska jag bara se till att jag börjar så jag får uppleva det där härliga.

Leva tar tid, och vi har bråttom det är så mycket som ska göras varje dag att man inte hinner med det där som kanske är livet, det som är meningsfullt som att vara med sin familj och vänner, uppleva naturens alla skiften, hinna med sig själv och mycket mer. Fysikprofessern Bodil Jönsson, som bla har skrivit boken 10 tankar om tid har nu skrivit en bok om pensionärstiden:
Tid för det meningsfulla. Boken börjar med en bild av damen på cykel och texten:

Hela livet hade hon försökt ta den snabbaste cykelvägen till jobbet.  Nu började hon undra:”Vilken är den roligaste?

Bra fråga man kan ställa sig. Borde man ställa sig varje dag.
Livet är värdefullt. Och jag vill gärna hålla mig levande tills jag dör.

Så ett  kort svar på frågan ”Vad gör du nuförtiden?” är:

Jag lever. Varje dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Insiktsbloggen: Vad gör du nuförtiden?”

 1. Jag har länge längtat till att bli pensionär. Och din fina blogg hjälpte inte! Roligt att du mår bra och omfamnar möjligheterna. Låt se, en person som är där jag vill vara påminner mig om var jag. Och att uppskatta detta. Kram

  1. Tack Anneli för kommentaren. Verkar som min blogg inte uppfyller det du längtar efter. Men vi är alla olika med olika sätt att se på livet men ju fler insikter vi får av varandra desto bättre kan det bli. Livet behöver ju inte vara antingen eller det kan också var både ock!

 2. Marika, så bra du beskriver det och citatet av Bodil Jönsson älskar jag. Att inte bara alltid leta efter snabbaste vägen för att vara tidseffektiv utan även den roligaste vägen.
  Själv lärde jag mig ju den tuffa läxan i och med min personliga erfarenhet av livshotande sjukdom tidigt i livet i unga år. Ibland är jag innerligt tacksam att jag fick den “möjligheten” att så tidigt vakna upp och inse att jag inte alltid behöver ta den snabbaste vägen utan att jag faktiskt kan välja den roligaste vägen! Det gör jag nu i mitt liv och det berikar och befrämjar så mycket annat. Ja förstås inte alltid det kortsiktigt ekonomiska och inte heller alltid det mest tidseffektiva men det ger livskvalitét och glädje och det kan ingen tidseffektivitet och inga pengar i världen ersätta. Tiden och att ha tid har för mig blivit livsnödvändigt. Att förvalta tiden jag har till mitt förfogande här på jorden på det allra bästa sättet. Det är för mig inte att ha bråttom jämt och inte hinna uppleva och känna någonting. För mig är det precis tvärtom precis som jag läser att du beskriver det i det du kallar pensjolivet. Långsamt leder också någonstans, som Lisa Nilsson sjunger så vackert! Kram

  1. Tiden Tina vad var det du sa höromdagen borde vi inte göra en pod om Tiden. Det borde och ska vi. Tiden är det dyrbaraste vi har.
   kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *